Vize Başvuru Kuralları
Bilindiği gibi çok sayıda ülke Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, ülkelerine giriş için vize uygulamaktadır. Bazı istisnaları olmakla birlikte, bu vizelerin seyahat başlangıcından önce ilgili ülkenin Türkiye'deki Büyükelçilik, Başkonsolosluk ve Konsolosluklarından alınması gerekmektedir.
Vize verme işlemi sırasında her ülke, kendi yasa ve yönetmeliklerinden kaynaklanan kurallar uygulamaktadırlar. Sitemizin bu bölümünün amacı, sizlere vize başvurularında dikkat etmeniz gereken kuralları sunmaktır.
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yabancı ülke konsoloslukları vizelerini ancak pasaportların "Vize" için ayrılmış bölümlerine tatbik edebilirler. "Döviz", "Gümrük Kayıtları" ve "Açıklamalar" yazan bölümlere vize uygulanamaz. Bu nedenle vize başvurusu yapılmadan önce vize sayfaları dolu pasaportların yenilenmesi gerekmektedir. Pasaportlar konusunda bir başka önemli husus pasaportların sahibi tarafından mutlaka imzalanmış olması ve pasaportun en az altı ay geçerlilik süresi olmasıdır.
Tüm ülkeler vize müracaatı yapılırken bir "Vize Formu" doldurulmasını talep edeceklerdir. Bu vize formlarının eksiksiz doldurulması çok önemlidir. Sizin önemsiz bularak boş bırakacağınız bir soru vize başvurusunun reddedilmesine neden olabilir.
Vize formu ile birlikte sizden istenen fotoğrafın yeni olması ve sizin son görünüşünüzü yansıtması bir başka önemli husustur. Özellikle eski tarihli bir pasaportta kullanılan resmin aynısını vize formu ile birlikte göndermeyiniz. Bu, vize başvurusunun hemen reddedilmesine yol açacaktır.
Konsolosluklar vize formu ile birlikte bir dizi ek evrak talep edeceklerdir. Bu evraklar sizin bir iş sahibi olduğunuzu, düzenli bir geliriniz olduğunu teşvik edici evraklardır. Bu evrakların listesini sitemizde bulabilirsiniz.
Konsoloslukların, başvurunun kabulünden itibaren vize verme süreleri 2 günden bir haftaya hatta bazı ülkelerde 10 güne kadar çıkmaktadır. Bu nedenle, vize başvurularınızı, seyahatinizden mümkün olduğu kadar önce yapmaya gayret ediniz. Pasaportların geri veriliş sürelerinin özellikle, bayram, sömestr, paskalya, fuar ve yılbaşı gibi yoğun dönemlerde daha da uzayabileceğini unutmayınız.
Artan güvenlik kaygılarıyla, konsolosluklar vize için gerekli bilgi ve belgeleri her an değiştirebilmektedirler. Bizler elimizden geldiğince hızlı bir şekilde sayfalarınızdaki bilgileri, bu değişikliklere paralel olarak güncellemekteyiz.
Aklınızda Bulunsun
Ticaret odasından alınacak belgelerinin en fazla 3 ay önce alınmış olması ve her 3 ayda bir yenilenmesi gerekmektedir.
Vergi levhaların fotokopilerinin her yıl en geç Mayıs ayı sonunda elimize geçmesi gerekmektedir.
Şirketin antetli kağıdına yazılacak dilekçelerin mümkün olduğunca İngilizce olarak hazırlanması, şirketin imza sirkülerinde yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanması, ad ve soyadlarının açıkça yazılması gereklidir.